BANDYFEBER
Bandyfeber


 

Våra utgivningsdagar 2016

Utgivningsdagar 2016

 

 


 

Den moderna industristaden

Den moderna industristaden

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Gamla grejer får nytt liv Ånyogenom second hand

SANDVIKEN
Gamla bord som får vara centrum i nya rum, lampor som återigen får tillfälle att lysa och tavlor som kommer till sin rätt på andra väggar.
ÅNYO-magasinet i Sandviken är en
guldgruva för alla som vill köpa möbler med en historia.
– Second hand ligger i tiden, säger föreståndaren Astrid Wagenius Hortans.

Runt om i Sandviken finns det flera butiker att handla i för den som vill inreda sitt hem med prylar från andra tidsperioder, eller för den som vill blanda upp det nya med något som är mer retro. ÅNYO-magasinet i Galaxenhuset i centrala stan är en av dessa butiker.
Allt från teserviser till skivspelare
I butiken, som drivs av Sandvikens kommun, finns en hel
del att fynda för den som är intresserad. Här finns allt från teserviser, hyllor, bord, soffor, lampor och tavlor till gamla skiv-
spelare, böcker och stolar. Dessutom driver ÅNYO två butiker med kläder inne i Galaxen-
huset, och det finns dessutom ett café. Ett café som även det har en second hand-prägel.
– Om man sitter och fikar och gillar stolen man sitter på så går det bra att köpa den, säger Astrid Wagenius Hortans.
– På hur många fik kan man göra det? fortsätter hon och visar prismärkningen på den stol hon själv sitter på inne på cafét.
Ett kretslopp av möbler
ÅNYO är en arbetsmarknads-politisk verksamhet i kommun-ens regi som är till för att slussa ut långtidsarbetslösa, arbets-handikappade, sjukskrivna och invandrare till ett vanligt arbete.
Förutom de nämnda verksam-heterna i Galaxenhuset har man
även Hangaren på Industrivägen, där man säljer varor som inte får plats i den vanliga butiken. Det kan vara skidor, pjäxor, skridskor eller barnvagnar exempelvis.
Varorna kommer från personer i Sandviken, Hofors eller Ockelbo som kanske tröttnat på sina grejer eller bara vill frigöra lite yta där hemma. I stället för att kasta prylarna lämnar man då in
dem till ÅNYO som sedan säljer dem vidare till andra och blir ett uppskattat inslag i deras hem. Lite som ett kretslopp av möbler.
Och hur gör man då för att lämna in sina saker till ÅNYO?
– Antingen kommer man in med sina saker själv, eller så ringer man
oss och bokar en hämtning, säger
Astrid Wagenius Hortans som också lägger till att det ska vara något av rimlig storlek för att man ska kunna få hämtning. Man åker inte ut för att hämta småsaker.
Åker rundor varje heltimme
Dessutom kan man få hem-körning, om man köpt något stort och inte kan frakta själv. Varje heltimme, från klockan 10 till klockan 16, fem dagar i veckan, åker personal från ÅNYO runt i Sandviken, Ockelbo och Hofors med lastbilen för att lämna eller hämta upp grejer.
Annonsbladet hängde med Olle Nordgren och Mikael Bergman på 14-turen för att se hur det hela går till. Tony Henningsson på Smultronbacken i Vallhov hade
beställt hemkörning av ett mar-morbord, och sedan lämnade han in sitt gamla glasbord i samma veva.
– Folk är glada över att vi finns. Det får vi höra ofta, säger Mikael Bergman som jobbat på ÅNYO i sex år.
Glasbordet till butiken i Galaxenhuset och hittar sedan en ny ägare. Kretslopp, var det ja.
- Det är det verkligen. Det händer ofta att vi får åka ut och hämta en möbel som vi tidigare lämnat, säger Olle Nordgren.
Höst och vår bästa perioderna att fynda
Höst och vår är de bästa period-erna för den som vill fynda second hand, berättar Astrid Wagenius Hortans. På våren rensar många ur sina förråd, och på hösten vill många köpa nytt och byta ut sina gamla prylar. Just nu finns mycket möbler i furu hos ÅNYO och övriga saker som man alltid får in mycket av är gamla videofilmer och böcker. Om det är det som folk vill bli av med just nu så finns det förstås saker som är mer trendiga och eftertraktade.
– Många vill ha hyllor i 60-talsstil. Och saker i koppar är på väg tillbaka. De var inte direkt populära för några år sedan, men nu kommer de igen, säger Astrid Wagenius Hortans.
– Second hand ligger i tiden just nu. Det är inte fult längre. De senare åren har det blivit mer accepterat och man pratar mer om det i media, fortsätter hon.
Är det då något som ÅNYO inte tar emot?
– Vi tar inte emot pianon, de är svåra att hantera och är svårsålda. I övrigt tar vi emot det mesta, säger Astrid Wagenius Hortans.
ÅNYO-magasinet har öppet sex dagar i veckan i Galaxenhuset.
Erik Englund
erik@annonsbladet.se


 

 

Annonsera:


Redaktion:


Företagarforum 2015
Företagarforum 2015

 


DinSommar 2015
Sommar 2015

 


DinSommar 2014

Din Sommar