BANDYFEBER
Bandyfeber


 

Våra utgivningsdagar 2016

Utgivningsdagar 2016

 

 


 

Den moderna industristaden

Den moderna industristaden

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Enorm fotoskatt i Torsåker De kartlägger sin hembygds historia

Enorm fotoskatt i Torsåker
De kartlägger sin hembygds historia

20 000 fotografier varav det äldsta från 1863.
Torsåkers fotohistoriska sällskap sitter verkligen på en bildskatt.
Flera timmar om dagen lägger eldsjälarna i sällskapet ner på att samla fotografier och leta reda på historierna bakom.

Hemsidan har närmare 200 besökare om dagen. En hel del av besökarna kommer från närområdet, men statistiken säger också att personer från bland annat USA, Polen och England tittar in på sajten. Det kan man ha en hel del förståelse för, för om ens släkt härstammar från Torsåker eller någon av byarna där omkring finns ingen bättre plats att ta reda på fakta om sitt ursprung än hos just Torsåkers fotohistoriska sällskap.
Över 20 000 bilder
De tre eldsjälarna Sven Göthe, Leif Skogsberg och Katarina Sohlborg jobbar ihärdigt med att samla in gamla fotografier från Torsåker och i dagsläget har man över 20 000 bilder inscannade på datorn eller i väntan på att scannas in till digitalt format.
– Men det som är mest intressant är historierna bakom. En bild utan historia är ganska meningslös, säger Sven Göthe.
Mycket arbete bakom
Den största delen av arbetet lägger sällskapet på att ta reda på vilka som syns på bilderna samt var och när fotografiet är taget.
– Det är mycket letande som ligger bakom. Ibland kan det ta flera år innan det lossnar, men när det väl gör det känns det fantastiskt, säger Sven medan Leif lägger till:
– Det finns ingen annan som skulle kunna få fram det vi fått fram.
Har koll på umgängeskretsarna
Detektivarbetet underlättas mycket av att papperskopior av fotografier ofta beställdes i dussinet förr i tiden och om samma foto dyker upp i många olika samlingar går det att knyta ihop trådarna.
– Vi som tittat i tusentals album har lärt oss i vilka kretsar folk umgicks i för över 100 år sedan. Det är riktigt häftigt, säger Leif Skogsberg.
Vem är släkt med vem?
Det ihärdiga letandet har nu gjort att medlemmarna i Torsåkers fotohistoriska sällskap har en imponerande koll på familjerna från Torsåker.
– Vi har ofta mer koll på andras släkt än vad de har själva, säger Leif.
– Det har till och med hänt att vi fått berätta för personer att den de tror var deras avlägsna släkting inte var det, fyller Sven i.
Ett helt annat Torsåker
Bilderna från sent 1800-tal och en bit in på 1900-talet skvallrar också om ett Torsåker med ett helt annat liv än i dag. Järnbruken fanns överallt och det var inga svårigheter för byborna att få jobb.
– Det är lite sorgligt när man ser hur allt har försvunnit. Men det är också roligt att få visa folk vad vi har haft, säger Sven.
"Timmarna flyger iväg"
Sven och Leif är båda pensionärer sedan några år tillbaka och lägger flera timmar varje dag på arbetet med att samla in fotografier, kartlägga dem och lägga ut på hemsidan. En fråga som kan ställas till de båda är: varför?
– Vi är båda lite nördar på foton och historia. Det är otroligt intressant med alla historier, säger Sven.
– När jag sätter igång och jobbar så flyger timmarna iväg. Det är spännande och dessutom är det skönt att ha något att göra som pensionär, säger Leif.
Stort intresse från allmänheten
Att intresset för Torsåkers fotohistoriska sällskaps sammanställningar är populära är det ingen tvekan om. Faktum är också att man knappast skulle ha lyckats så som man gjort utan hjälp utifrån. De flesta av bilderna kommer från personer med anknytning till Torsåker som hört talas om sällskapet
– Folk hör av sig och vill hjälpa till och det uppskattar vi förstås mycket. Många hör också av sig med frågor om Torsåker till oss och vi hjälper gärna till. Intresset är fantastiskt, säger Sven Göthe.
Planerar ny utställning
Förutom att de intresserade kan se bilder på hemsidan arrangerar också Torsåkers fotohistoriska sällskap utställningar då och då. Senast var det en utställning om författare från byn och härnäst planerar man att ställa ut porträtt på torsåkersfotografer.
Fotnot: hemsidan hittar du på fotohistoriska.se.
Erik Englund
erik@dinlt.nu


 

 

Annonsera:


Redaktion:


Företagarforum 2015
Företagarforum 2015

 


DinSommar 2015
Sommar 2015

 


DinSommar 2014

Din Sommar